Adviesbureau de Haan/Actueel en kennis/Nieuws/Bewust omgaan met geluid van warmtepompen

Bewust omgaan met geluid van warmtepompen

Bij Adviesbureau de Haan krijgen wij steeds vaker vragen over het geluid van warmtepompen. Buiten kan het geluid hinderlijk zijn. Wij adviseren niet alleen mensen die een warmtepomp willen plaatsen. We doen ook onderzoek als omwonenden overlast van een warmtepomp hebben.

Verduurzamen met een warmtepomp

Veel mensen laten een warmtepomp installeren, omdat ze hun huis willen verduurzamen. De buitenunit van zo’n warmtepomp maakt geluid. In het Bouwbesluit liggen hierover regels en eisen  vast. Deze eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit geluid mag overdag maximaal 45 decibel (dB) zijn, en ’s nachts 40 dB.

Akoestisch onderzoek

Om te controleren of het geluid van de buitenunit binnen de wettelijke geluidsnormen valt, voeren wij akoestisch onderzoek uit. Wanneer de unit niet aan de norm voldoet, zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Soms kan het helpen de warmtepomp buitenunit verder van de erfgrens te plaatsen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan de warmtepomp bijvoorbeeld in een geluiddempende omkasting komen.

Met onze berekeningen en advies helpen we graag, zodat u de juiste warmtepomp en de beste plek kiest zonder geluidsoverlast naar de omgeving.

Contact

Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.